Protejând lemnul, salvăm pădurile copiilor noştri!

Lemnul este un aliat de nădejde al omului, fiind utilizat din cele mai vechi timpuri în numeroase domenii şi aplicaţii. În alegerea lemnului pentru realizarea unui proiect, se ţine cont de duritatea acestuia, culoare, textură, esenţă, dar şi de buget.

Lemnul este unul dintre cele mai importante materiale de construcţii, fiind folosit încă de la începuturile civilizaţiei umane, la construcţia de adăposturi, locuinţe şi bărci. În prezent, lemnul este la fel de apreciat în construcţii, fiind unul dintre cele mai prietenoase materiale pentru om, având caracteristici unice care asigură confort şi durabilitate.

Casele din lemn îşi retrăiesc perioada de glorie şi sunt tot mai apreciate şi mai dorite, în special de către românii care îşi doresc să trăiască în locuinţe tradiţionale. Casele din lemn au existat dintotdeauna şi au evoluat odată cu omenirea, lemnul fiind o resursă uşor de folosit, la îndemâna oricui şi, mai ales, regenerabilă.

Protejate şi îngrijite corect, construcţiile din lemn pot rezista peste 800 de ani aşa cum a demonstrat-o acoperişul Catedralei Notre Dame. Doar acel incendiu devastator din 2019 a putut distruge structura solidă din grinzi de stejar ridicată în secolul al XII-lea. Dacă lemnul de la Notre Dame ar fi fost tratat foarte atent cu produse care să-i confere proprietăţi ignifuge, pagubele ar fi fost cu mult mai mici.

Să o spunem deschis, verde în faţă, lemnul a fost, este şi va fi folosit încă multă vreme de aici încolo.

De ce?

Pentru că lemnul este (încă) o resursă regenerabilă şi, dacă suntem înţelepţi, poate fi mult timp de aici încolo.

Ce putem face pentru asta?

Lemnul trebuie folosit cu cap:

În primul rând, de îndată ce a fost exploatată o zonă, trebuie imediat reîmpădurită. Să nu rămână solul descoperit nicio singură zi.

În al doilea rând, să tratăm lemnul cu tot respectul cuvenit. Să-i asigurăm o viaţă cât mai lungă printr-o prelucrare corectă şi o protejare potrivită folosinţei.

Şi în al treilea rând, să-l întreţinem constant şi cu mare atenţie. Lăsat la voia intemperiilor, lemnul se degradează. Fie că vorbim de umezeală sau uscăciune, de dăunători sau mucegaiuri, de razele directe ale soarelui sau frig extrem, lemnul este materie organică şi se comportă ca atare. Printr-o întreţinere corectă şi constantă, construcţiile din lemn pot rezista milenii şi, astfel, putem proteja pădurile.

Protejând lemnul, salvăm pădurile copiilor noştri!

Euro Wood actiune de impadurire

Știai că?? …

Cel mai bătrân copac din lume încă vieţuieşte la o altitudine de 2.900 de metri în Munţii Albi, California şi are 4854 de ani? A fost denumit, pe bună dreptate, Matusalem (Methuselah) şi a fost datat în anul 1957 prin numărarea inelelor de pe o probă prelevată printr-o tehnică specială minim invazivă. Venerabilul pin, Pinus longaeva, a “copilărit” în vremea faraonilor şi a privit cu înţeleaptă indulgenţă evoluţia speciei umane aproape cinci milenii. Dârzenia lui impune respect, de aceea locul lui de “reşedinţă” este ţinut secret şi este păzit cu străşnicie de rangerii californieni.

… Cea mai veche casă de lemn din lume este încă locuită? Aceasta se află pe insulele Feroe şi datează din secolul XI.

… Lemnul din care a fost construit acoperişul Catedralei Notre Dame a fost recoltat între anii 1160 – 1170 d.H şi arborii au avut vârste cuprinse între 300 şi 400 de ani?

… Prima casă din structuri prefabricate din lemn certificat a fost construită în Brazilia?

… Lemnul este un conductor de căldură slab, ceea ce-l face potrivit pentru izolarea termică?

… Rezistența lemnului poate fi asociată cu cea a oțelului, iar longevitatea sa cu cea a pietrelor?

… Cele mai multe construcţii din lemn destinate rezidenţei sunt foarte apreciate în unele ţări precum Statele Unite ale Americii sau Canada, multe dintre ele având deja vârste care depăşesc 100 de ani?

… Primele case construite în Anglia au fost casele de lemn?

… Construirea de case din lemn este varianta potrivită din punct de vedere economic şi ecologic?

… Suprafaţa totală a pădurilor din întreaga lume este de 38 milioane metri pătraţi, aproximativ o treime din uscat?

… Ţara europeană cu cea mai mare suprafaţă de păduri este Finlanda cu 70% din teritoriul acoperit cu păduri? La polul opus se află Marea Britanie cu doar 6%.

Cel mai înalt copac din lume are 111 m înălţime? Este vorba de sequoia şi creşte în statul american California.

… Taigaua rusească sau pădurea boreala este cea mai mare zona forestieră din lume?

… Dacă împărţim numărul tuturor copacilor care cresc în lume la numărul de oameni ai planetei atunci fiecărui om i-ar reveni 60 de copaci?

… În ultimii 10 000 de ani au fost distruse peste 65% din pădurile din Eurasia?

… Din lemnul roşu valoros de mahon pot fi fabricate câteva piese de mobilier cu o valoare de 1 000 000 de dolari? De asemenea, din mahon se produc intrumente muzicale.

… Din lemnul unui copac de dimensiuni medii pot fi produse 600-650 de pachete de hârtie pentru cadouri?

… Pentru producerea unei coli de hârtie de formatul A4 sunt necesare 13-21 de grame de lemn de calitate ridicată, iar pentru fabricarea unei cărţi – aproximativ 5 kg de materie primă lemnoasă?

 … Pentru a salva un copac de la tăiere, este necesară colectarea a 80 kg de hârtie pentru reciclare?

… Pentru producţia de hârtie în întreaga lume anual sunt tăiaţi peste 125 milioane de copaci? Cum era?… 60 de copaci la fiecare om?

 … În Europa anual sunt utilizate 31 milioane de tone de hârtie şi ambalaje de carton?

De ce vă spunem toate astea?

Pentru că preţuim cu adevărat lemnul, aşa cum preţuim viaţa pădurilor care nu ne aparţin. Aceste păduri sunt un împrumut din generaţie în generaţie.

Sunt multe voci care condamnă folosirea lemnului în construcţii, de parcă betoanele ar fi mai puţin distructive, de parcă munţii din care se extrage calcarul pentru fabricarea cimentului ar creşte la loc în câteva zeci de ani, de parcă piatra şi nisipul râurilor nu s-ar fi format în milioane de ani de eroziune, de parcă fierul, fără de care orice structură modernă s-ar nărui, ar curge dintr-un izvor nesecat şi cristalin.

Să ne înţelegem, pădurile au o putere foarte mare de regenerare, mai mult chiar, prin creştere absorb dioxidul de carbon din atmosferă şi îl fixează în materialul lemnos pentru sute de ani.

Cine iese mai câştigat pe termen lung?

Cel care taie un copac şi plantează trei în loc sau cel care a scormonit un munte şi a lăsat în urmă halde de steril şi iazuri contaminate?

Suntem conştienţi că fără lemn, fără acest dureros sacrificiu al planetei noastre, omenirea nu ar fi evoluat. Dacă respectăm cu adevărat această preţioasă materie vie, copiii, nepoţii, strănepoţii noştri şi strănepoţii lor, până la a şaptea generaţie (cum spun cu înţelepciune nativii americani), se vor putea bucura nu doar de elegantele case din lemn pe care le vom lăsa moştenire, ci mai ales de cea mai importantă moştenire: PĂDURILE cu toţi copacii şi toate vieţuitoarele pe care le adăpostesc.

Acum, la cea de-a 19-a aniversare a noastră, o spunem cu voce tare, o repetăm mereu cu convingere, o credem cu tărie şi o aplicăm cu maximă responsabilitate: Protejând lemnul, salvăm pădurile copiilor noştri!

 
 
Cere informatii


Doresc informații despre:


captcha

Prin completarea si transmiterea acestui formular va dati acordul pentru prelucrarea datelor inscrise mai sus. Euro-Wood respecta prevederile Regulamentului 2016/679/UE privind prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, pentru mai multe detalii consultati pagina Termeni si conditii. Va multumim.

Doriti informatii despre produsul Protejând lemnul, salvăm pădurile copiilor noştri!

Intr-adevar, o echipa unde se imbina foarte bine prieteniile, colaborarile, colegialitatea, performanta si respectul! Ca fost angajat al firmei Euro Wood, va multumesc ca ati pus una dintre cele mai solide fundatii din cariera mea si mi-ati oferit momente de calitate pe care le pastrez cu drag si acum (dupa 12 ani)! Euro-Wood a ramas familia mea din Iasi, chiar daca ne despart mii de km! Va doresc sa ramaneti la fel de speciali si sa oferiti performanta si incredere pe toate planurile!

Mihaela C. octombrie 29, 2021

<< Anterior
Urmator >>