Categorii produse

Măsuri de protecție a lemnului: recomandări și interdicții

Fie că ești un fabricant de mobilă, expert în reparații sau, pur și simplu, te-ai implicat activ în designul apartamentului tău, la sigur cunoști că astăzi piața ne oferă o multitudine de materiale sofisticate cu prorietăți deosebite: rezistență mai mare, facilități în utilizare sau conservabilitate înaltă. Cu toate acestea, există materiale naturale, precum lemnul, apreciate și pe larg utilizate în diferite domenii de activitate.

Încă din școală am aflat că lemnul a fost unul dintre primele materiale folosite de om, însă, în ciuda scurgerii timpului, el a rămas a fi un material modern, cu multiple utilizări și potențiale aplicații. Dacă ți se pare că am exagerat cu această apreciere, privește în jur. Lemnul natural se găsește aproape în orice obiect ce te înconjoară: un raft pentru cărți, niște scaune din casă, o ramă pentru fotografii sau un set de puzzle-uri pentru copilul tău. Toate acestea nu sunt întâmplătoare, ci se bazează pe argumentări științifice care evidențiază proprietățile fizico-mecanice impecabile, facilitățile de prelucrare, senzațiile de confort, un aspect deosebit, dar și costuri mici. În plus, dacă te îngrijorezi de problemele ecologice globale, vei fi plăcut surprins să afli că lemnul este un material ecologic, reciclabil și, bineînțeles, regenerabil.

Bineînțeles, nici un material nu e indistructibil, inclusiv și lemnul. În anumite situații, calitatea lemnului poate fi amenințată de atacul de agenți de biodegradare, de combustibilitatea lui înaltă, anizotropie, instabilitate dimensională sau sensibilitate la factorii climatici precum umiditatea. Cu timpul, ar putea surveni asemenea schimbări cum ar fi apariția petelor de mucegai, depunerilor de impurități sau a modificărilor de culoare.

Pentru ca lemnul să îți servească un timp mai îndelungat, nu ai decât să respecți următoarele măsuri de protecție:

Reglarea umidității. Asigură-te că spațiul unde vei depozita sau amplasa obiectul din lemn nu conține exces de umiditate, întrucât petele de mucegai vor apărea în scurt timp, iar lemnul va pierde considerabil din rezistență.

Gradul de maturitate a lemnului. Dacă ești meșter-lemnar, atunci trebuie să asiguri protecția contra mucegaiului chiar de la etapa de selecție și depozitare. Atunci când primești comanda de materie primă, verifică atent dacă lemnul e uscat și nu prezintă defecte exterioare.

Defectele vizibile ale lemnului precum prezența găurilor de viermi sau modificări de formă sunt rezultatul prelucrării antiseptice insuficiente. În acest caz, pentru a prelungi durata de viață a obiectelor din lemn și a păstra cât mai mult aspectul estetic al acestora se recomandă utilizarea antisepticelor speciale, a insecticidelor sau fungicidelor.

Mărirea rezistenței lemnului la ardere se realizează printr-un proces numit ignifugare și este menită să salveze vieți omenești sau bunuri în cazul unui incendiu devastator. Dacă ignifugarea este realizată corect, aceasta ar putea ameliora rezistența la foc de la gradul V la gradul III.

Substanțe de hidrofugare. Dacă în atelierele de procesare a lemnului reglarea umidității în spațiile de producere este un atu posibil de obținut, atunci, în casele de locuit sau în oficii, utilizatorii obiectelor din lemn își păstrează bunurile aplicând substanțe de hidrofugare. Acestea pot fi rășinile siliconice, produse pe bază de ulei și ceară pentru suprafețe interioare precum uleiurile de creozot sau uleiurile vegetale pentru impregnare. Pentru o protecție dublă lemnul se acoperă cu un strat de grund și două straturi de lazură pentru lemn pigmentată.

Acum, când sezonul lucrărilor de restaurare sau reamenajare este în toi, înarmează-te cu multă răbdare, motivație și scule de prelucrare a lemnului pentru a da viață obiectelor din lemn de la care încă nu ești gata să îți iei rămas bun.

 
 
Cere informatii


Doresc informații despre:Doriti informatii despre produsul Măsuri de protecție a lemnului: recomandări și interdicții